SPANJE EN PORTUGAL 2010

Maandag 1 maart

We zijn om 08.30 uur vertrokken, met regen en natte sneeuw. Het weer werd geleidelijk beter, in Frankrijk scheen de zon. Opvallend zijn de slechte wegen, overal vorstschade. Zelfs autobanen hebben veel grote gaten. We overnachten op de camperplaats in Giffaumont-Champanbert, na zo'n 650 kilometer gereden te hebben. Vorig najaar was het hier druk, nu staan we alleen! Wel een beetje spannend.

Dinsdag 2 maart

Vandaag doorgereden tot even boven Clermont-Ferrand. Mooi weer onderweg, en wegen zonder vorstschade. Terechtgekomen op de camperplaats in St.Pourcain,met zo'n 15 campers redelijk bezet.

Woensdag 3 maart

De dag begint met behoorlijk goed weer. Maar al snel begint het onderweg te regenen; steeds harder en het houdt nooit meer op. En wij blijven rijden, met de top 2000 op de radio via een USB stick. Tegen de avond stoppen we vlak bij Narbonne-Plage. Het regent nog steeds, de zee is erg ruw en er staat hier veel onder water

>brug bij Millau

Donderdag 4 maart

Na ook een hele nacht regen is het eindelijk droog als we verder trekken. We besluiten door te rijden naar Spanje. We belanden in Blanes op een camping (La Masia). Hier staan de campers bij elkaar, enkele Hollanders en Duitsers, maar vooral Engelsen. Niet ongezellig. Ook hier veel storm en waterschade langs de boulevard. 's Middags in de zon gezeten en na het eten even het zwembad/sauna in geweest.

Vrijdag 5 maart

Vandaag even niet rijden. 's Ochtends in Blanes gewandeld en 's middags wat gelezen en gerommeld en heerlijk in de zon gezeten.

Zaterdag 6 maart

Een etappe van zo'n uur afgelegd, naar Matero, boven Barcelona. Buiten het dorp een ACSI camping gevonden. 's Middags met de trein naar Barcelona geweest. Daar op de Ramblas gewandeld en naar de beroemde kerk van Gaudi geweest. In de zon koffie gedronken.

Zondag 7 maart

Opnieuw met de trein naar Barcelona geweest. Nu een route met de toeristenbus gemaakt. Een park van Gaudi bezocht en later de berg Tibidabo op geweest. Beiden leuk, maar erg koud. Morgen de 2e en laatste route met de bus in Barcelona.

Maandag 8 maart

De hele nacht heeft het hard geregend en dat zal de hele dag zo blijven. Dus met regenpakken en paraplu's met de trein naar Barcelona voor de laatste bustoer. Daar gaat de regen over in sneeuw. En op de terugweg ligt er een dik pak sneeuw. Iedereen maakt foto's, kennelijk iets bijzonders. Terug bij de camper regent het weer en het gaat hard waaien. Leuk hier in Spanje! Morgen maar snel verder.

Dinsdag 9 maart

Vanmorgen doorgereden naar het zuiden. Aangekomen in Oropesa del Mar, zo'n 100 kilometer boven Valencia, op een ACSI camping. Prima weeer onderweg, ook in Barcelona, waar overigens een dik pak sneeuw ligt!

Woensdag 10 maart

Gefietst, gewandeld en opnieuw gefietst. Kortom de omgeving verkend.

Donderdag 11 maart

's Ochtends gewandeld in een natuurpark, was erg pittig! Onderweg sinaasappels "gepikt", dus erg lekker! Daarna boodschappen gedaan. Mooi weer vandaag! Wat de omgeving betreft grote uitersten hier. Zeer veel grote en luxe appartementen en erg mooi aangelegde parken. Daarnaast veel grote, vervallen en gesloten campings. Zullen allemaal nog wel apartementsgebouwen moeten worden. Morgen gaan we verder.

Vrijdag 12 maart

Verder naar het zuiden gereden. We zitten nu 120 kilometer onder Valencia, de plaats heet Javea, 50 kilometer boven Benidorm. De hele dag bewolkt, 10 graden.

Zaterdag 13, zondag 14 en maandag 15 maart

Alle dagen gewandeld, gefietst en in de zon gezeten. Het weer wordt steeds beter. Maandagavond voor het eerst geen kachel meer aan gehad. Tijdens een fietstocht nog langs een hondenasiel gekomen, maar niet naar binnen gegaan... Verder veel overwinteraars in deze streek. De eersten gaan terug naar huis.

Dinsdag 16 maart

Besloten verder te trekken naar Benidorm. Nu we toch in de buurt zijn willen we dat wel eens zien. We vinden een camperplaats van een Nederlander, net buiten Benidorm (Finestrat). Met veel Nederlanders dus, allemaal in de korte broek in de zon!

Woensdag 17 en donderdag 18 maart

Met bus naar Benidorm geweest en de boulevard afgelopen. Wel een leuke plaats, druk heel veel "ouderen". Verder gewandeld, een berg beklommen en veel gekletst met Nederlanders. Vrijdag, morgen, gaan we verder.

Vrijdag 19 maart

Vandaag doorgereden naar een camping vlak bij Cartagena. Enorm groot en een massa overwinteraars. Vooral veel Engelsen met campers als bussen zo groot, we hebben onze ogen uit gekeken. Overigens geen leuke camping, plekken tussen hoge heggen, dus je ziet niets. Deze plek hadden we gezien in een KCK blad, en zou leuk zijn om te fietsen, maar viel erg tegen. Het weer werkt ook niet mee, zwaar bewolkt. De temperatuur is wel lekker.

Zaterdag 20, zondag 21 en maandag 22 maart

Een klein stukje verder gereden naar een ACSI camping in Isla Plana, vlakbij Mazaron. Mooie terrassencamping met mooie zwembaden. Weer veel gewandeld, in de regen, en gefietst in de zon. De ene dag is het weer alles, de andere dag niets.

Dinsdag 23 maart

Vandag 200 kilometer gereden. We zitten in een natuurgebied vlakbij Almeria, helemaal onder in Spanje. Het is hier allemaal plastic wat je ziet, allemaal groentekassen. We zijn hier al eens met het vliegtuig geweest en van boven lijken het allemaal meren. het is hier winderig en niet zo warm. hopelijk morgen beter. We hebben ondertussen al 2800 kilometer gereden! Genoeg voor nu, we gaan een visje bakken.

 

Woensdag 24 maart

Erg ver langs de kust gewandeld. Het is hier één groot natuurreservaat. En alle vlaktes en heuvel/bergen staan vol met allerlei soorten bloeiende planten en struiken. Het weer is overigens matig, veel wind en weinig zon.

Donderdag 25 en vrijdag 26 maart

Vandaag weer verder getrokken naar een camping in de buurt van Granada (Beas de Granada), de bergen in dus. Vanuit de camper hebben we uitzicht op de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. De nachten zijn koud hier, we zitten hoog. Morgen, vrijdag naar het Alhambra. We gaan met de bus naar Granada en wandelen daar naar het Alhambra, een groot oud paleizencomplex, helemaal gerestaureerd. Erg indrukwekkend en vooral druk. Bezoekers worden met bussen vol aangevoerd, en tot het belangrijkste complex wordt per half uur groep van zo'n 100 man tegelijk binnen gelaten (van te voren reserveren!). Al met al een hele dag onder de pannen. Terug op de camping in het restaurant paella gegeten, waren we wel aan toe.

Zaterdag 27 en zondag 28 maart 

We hebben genoeg van de koude nachten in de bergen en gaan terug naar de kust. We zitten nu in de buurt van Malaga. De camping ligt aan de kustweg. Zowel links als rechts kun je prima fietsen en kom je leuke plaatsjes tegen met verschillende soorten "boulevards". Nu in het weekend best gezellig. Geen palmen en sinaasappels, wel brede donkere standen. De camping is typisch Spaans. Grint, hoge bomen en onder de kruinen stellages waar zomers netten over gespannen worden tegen de hitte. Het weer is prima hier, zowel om te fietsen als om te zonnen. Morgen gaan we verder: we willen Gibraltar zien. 

Maandag 29 maart

Naar Gibraltar gereden. Onder een blauwe lucht vertrokken, in de buurt van Gibraltar wordt het weer "engels", harde wind, koel en bewolkt. Daar in de buurt een camping opgezocht (in La Linea). 's Middags met de bus naar Gibraltar. De rots op geweest via een "bus-toer". De bezienswaardigheden en de apen bekeken. Zouden er 280 zitten. En zolang er apen zijn blijft Gibraltar Brits..... Daarna de winkels in de hoofdstraat bezocht. Al met al erg druk, veel wind en erg engels. Leuk er geweest te zijn, maar één keer is genoeg.

 

Dinsdag 30, woensdag 31 maart en donderdag 1 april 

Zo'n 360 kilometer gereden naar Portugal. De eerste camperplek vlak over de grens voor Monte Gordo bleek "ontruimd". De camperplek na Monte G. stond behoorlijk vol, maar er was nog plaats. Gelijk contact met andere camperaars. En dat is toch het verschil tussen een camping en een camperplaats. Meer contact en gezelliger. Veel gefietst, gewandeld en aan het strand gelegen. Prima weer nu!

Vrijdag 2, zaterdag 3, zondag 4 en maandag 5 april

Vrijdag een klein stukje doorgereden richting Tavira. De camping Ria Formosa in Cabanas opgezocht; er moet gewassen worden. Zowel kleren etc. als wijzelf. Het is er drukker dan vorig jaar om deze tijd. Het hele dorp staat op zijn kop: ze zijn een nieuwe boulevard aan het aanleggen. Het lijkt mooi te worden, nu is het nog een puinhoop. Zaterdag een gloednieuw overdekt winkelcentrum in Tavira ontdekt. Natuurlijk daar gewinkeld. Een soort Portugese Oranjerie. Zondag en maandag geweldig weer, dus gefietst, gewandeld en op het strand gelegen. Morgen weer een stukje verder, naar een camperplek. Tenminste dat hopen we, er zijn hier meerdere plekken waar we vorig jaar gestaan hebben, maar waar je nu door de politie weggestuurd wordt.

Dinsdag  6, woensdag 7 en donderdag 8 april

Na eerst de camper gewassen te hebben weer een klein eindje verder gereden naar de camperplek bij Pedras del Rei. Boodschappen gedaan bij de Lidl (lekker vertrouwd) en 's middags naar zee geweest. Daar voor 1 euro koud gedouched. Je moet er wat voor over hebben ! Op woensdag naar Tavira gfietst naar het shopping centrum. Wobbie anderhalf uur bij de kapper geweest voor 13 euro (Wim door Wobbie geknipt, anders werd het te duur). En kadootjes gekocht voor de kleinkinderen en natuurlijk koffie gedronken (€ 2,00). Op de terugweg nog een camperplek ontdekt in een dorp met de naam Sint Lucia. 's Middags weer naar het strand geweest en gedouched. Geweldig mooi weer!

 Kort hé..

Vrijdag 9 en zaterdag 10 april

Weer wat verder gereden naar een volgende plaats, Quarteira. De eerste camperplek daar stonden nog wel campers, maar ook verbodsborden. Dus het risico van een bekeuring van € 60 maar niet genomen en doorgereden naar de andere kant van het dorp, naar de vissershaven. Daar stonden zo'n 30 campers. Het nadeel van een vissershaven is daar er erg veel "vreemd volk" rondloopt, desondanks met zoveel campers bij elkaar toch een redelijk veilig gevoel. Gewandeld naar een dorp verder naar een hele grote jachthaven. Het verschil met de visserhaven kan niet groter zijn, groot, luxe en heeele dure bootjes...Op zaterdag met de bus naar Loule geweest, naar twee grote markten, kleding/schoenen etc en groente/fruit. De laatste was nog het leukste. Nog steeds geweldig weer.

Zondag 11, maandag 12, dinsdag 13 en woensdag 14 april

Vandaag maar weer eens een camping opgezocht, nu in Armacao de Pera. Hier nog veel Nederlandse overwinteraars. 's Middags rondgefietst richting Albufeira en daar in de buurt nog een mooie camperplek ontdekt. De weg hier naar toe door het binnenland gereden. Een mooie, rustige route, het is zondag, met soms wel erg smalle weggetjes. Op maandag de camper schoongemaakt en kleren gewassen. Druk druk druk dus. Daarna gefietst via een geweldige route langs de kust en onderweg lekker gegeten. De paasvakantie lijkt hier voorbij en dat is te merken. In elk geval weinig Spanjaarden meer. Het weer is nog prima maar volgens de weerprofeten komt er veel regen de komende dagen. We gaan ondertussen alweer de zevende week in... Dinsdagochtend nog een eind gewandeld naar het strand en naar een natuurgebied met flamingo's. 's Middags nog een keer op de fiets naar het strand. Eind van de middag verdwijnt de zon en tegen de avond begint het te plenzen. En dat gaat de hele nacht door. Woensdag met de bus naar Albufeira geweest. Het weer is zwaar bewolkt en af en toe een geweldige bui regen. En Albufeira is niet echt leuk, bijna enkel souvenierswinkels.

Donderdag 15 april

Vanochtend alles ingepakt voor de volgende etappe. Van Engelse buren krijgen we de tip dat Silves de moeite waard is te bekijken. Dus daar naar toe, zo'n 20 kilometer landinwaarts. Een leuk dorp. De camperplaats is een grote parking bij het zwembad aan de rand van het dorp, prachtig aangelegd. 's Middags naar het kasteel gewandeld. We hadden nog willen zwemmen maar hadden geen badmutsen en zwemkleding van voor de oorlog bij ons.....

 kasteel van Silves

Vrijdag 16, zaterdag 17, zondag 18 en maandag 19 april

Vandaag weer een camping opgezocht, nu bij Praia de Luz. Op deze camping kunnen we weer e-mailen en onze site bijwerken. Onderweg in een enorme hoosbui gezeten. De halve camping stond blank toen we aankwamen. 's Middags overigens weer heerlijk in de zon gezeten. Verder deze dagen veel gefietst en gewandeld. Zaterdag en zondag was het weer ronduit slecht, veel hoosbuien. Vandaag was het wat beter, in elkal droog. Een pittige wandeling gemaakt langs de rotskust van zo'n 10 kilometer. Morgen gaan we verder. We maken nog één stop op een camperplaats in de Algarve. Daarna gaan we langs de westkust van Portugal langszaam omhoog.

 rotskust bij Luz

Dinsdag 20 en woensdag 21 april

Een klein stukje verder gereden naar de camperplek in Boca do Rio, een vallei pal aan zee. Er staan zo'n 12 campers, minder druk dan vorig jaar. In de vallei staat nog veel water, bepaalde wandelroutes zijn niet mogelijk daardoor. het weer is echter prachtig en dat maakt deze plek extra mooi. Vorig jaar waren we hier ook, toen nog met Senna.... Voor ons is dit de laatste stop in de Algarve. Afhankelijk van het weer gaan we langs de westkust omhoog. Woensdagochtend gewandeld naar een villawijk op een berg; zag er mooi maar afgelegen uit. Koffie gedronken en over een bergpad langs de rostkust teruggelopen. 's Middags geluierd, na het eten in de camper onder de douche.

Donderdag 22 en vrijdag 23 april 

Het is nog steeds prachtig weer. Langs de westkust omhoog gereden tot Aljezur en onderweg een aantal camperplekken bekeken. De leukste ligt bij Carrapateira, daar dus gaan staan. Het landschap is ruig, de baai heeft een geweldig stranden er wordt veel gesurfd op de golven. Vrijdagochtend de route langs de kust gefietst, een heel mooie route. In het dorp wat gegeten en 's middags bijgekomen in de zon. 

 onderweg water halen bij een heilige bron

 rotskust bij Carrapateira

Zaterdag 24 en zondag 25 april

Opgestaan met zon en gewandeld. Rond de middag trekt het helemaal dicht. We besluiten langs de kust verder naar het noorden te trekken, richting Odemira, zo'n 70 kilometer onder Lissabon. Een aardige plaats met twee camperplaatsen aan zee. Beiden erg vol. We belanden op de mooiste met een fraai uitzicht over een deel van het dorp en de baai. De zaterdag is een prachtige dag met veel zon. Eerst door het dorp gewandeld, daarna aan zee gelegen en tot slot uit eten geweest. Deze westkust is duidelijk anders dan de Algarve. Bijna geen hoogbouw en de huisjes zijn allemaal voorzien van gekleurde lijsten om de ramen en deuren. Het is erg heuvelachtig en daardoor geen fietskust.

 

Maandag 26 april

Een erg warme dag vandaag, in de zon 39 graden. 's Avonds om 7 uur is het in de camper nog 31 graden. We hebben bijna 300 kilometer gereden, het binnenland in. Een kasteeldorp bezocht boven op een berg (Marvao). We komen uit in een dorp (Castelo de Vide) dichtbij de Spaanse grens en staan achter een sporthal en voor het kerkhof. In de hal is weinig te doen en op het kerkhof al helemaal niets. En we staan helemaal alleen; het voelt redelijk veilig...

Dinsdag 27 en woensdag 28 april

Na een rustige, maar eenzame nacht doorgereden naar een camping in een natuurgebied bij een meer (Idanha-a-Nova). Een mooie route hier naar toe, veel kurkbomen, enorme velden met bloeiende bloemen en veel ooievaars. Vorig jaar zijn we hier ook geweest en kon je routes langs het meer lopen. Gaat nu niet meer, ook hier staat nog veel onder water. Op woensdag is het nog steeds erg warm. Gefietst en op de camping gezwommen. Daar omheen gewassen, gerommeld en geluierd. Morgen verder naar Spanje.

Donderdag 29 en vrijdag 30 april

We besluiten vandaag een stevig eind Spanje in te rijden. En we komen uit op een Acsi camping in de buurt van Burgos. We moeten 20 kilometer vanaf de snelweg het binnenland in via een smal, slecht weggetje. Volstrekt uitgestorven niets te beleven. Op de camping echter staan heel veel Nederlanders. Bijna allemaal nog onderweg naar het zuiden. Na de weerberichten gehoord en gelezen te hebben is het in Frankrijk slecht weer. Vrijdag worden we wakker en de zon schijnt volop, dus we blijven nog een dag. Gewandeld naar een kasteel op een berg en halverwege komen we een heleboel grotwoningen tegen. Bij één huisje staat een man en we mogen binnen kijken. Ongelooflijk zo groot, woonkamer, slaapkamers, eetkeuken, hal, bergruimte en drie nog brandende kachels. Jammer dat de man geen woord Engels spreekt en wij geen Spaans, maar met handen en voeten kom je een eind. Het dorp ligt op de Sint Jacobsroute naar Compstella de Santiago, zo'n veertig dagtochten totaal die je dan loopt. Overal pensions, hotelletjes en campings en er lopen veel wandelaars bepakt en bezakt deze route.

Zaterdag 1 mei

We worden gewekt door de regen en vertrekken om negen uur. Het was een leuke camping en hebben leuke mensen ontmoet. Onthouden dus. De hele route miezert het. We rijden door tot in Frankrijk even boven Biaritz de zon gaat schijnen. We stoppen even later in Labenne Ocean. De camperplaats is gesloten omdat de Municipal camping ernaast nu open was. En dat kost € 10,-. Nog steeds zon dus de fietsen gepakt en een eind weg geweest. Langs deze hele kust liggen fantastische fietspaden en ze hebben zelf een goede routemap. Alleen de koffie is hier veel duurder dan in Portugal en Spanje. Nu € 4,40 in plaats van € 1,50; het is weer even wennen.

Zondag 2 mei

We worden weer wakker met regen. Het ziet er troosteloos uit, geen reden om langer te blijven, dus we gaan weer rijden. We komen uit in de Dordogne op een camperplaats in een dorp aan een rivier. Het is droog en de zon schijnt af en toe, maar het is koud....We staan met zo'n 20 campers op een voetbalveld. Een veld verder wordt 's middags nog gevoetbald ook. Iedereen van de camperplek komt kijken en levert commentaar; in het Frans, Nederlands, Engels en Zweeds. Een gezellige boel. Morgen gaan we verder richting Apeldoorn. Nog twee of drie etappes en het zit er weer op.

Maandag 3 mei

Vanochtend vroeg vertrokken: het is droog, maar erg koud. Dus rijden met de kachel aan en muziek van de top 2000 uit de usb stick. We rijden zo'n 600 kilometer langs Parijs via de beroemde rondweg. Gaat verbazend goed en snel, dankzij de Tomtom. We overnachten in een dorp van niks (Ostel), zo'n 100 kilometer van Parijs. We staan op een camperplek van een partikulier. Dit dorp en deze plek hoeven we niet te onthouden. We staan wel veilig overigens. Om ons heen gaan alle hekken en poorten op slot. Morgen nog 430 kilometer naar Oosterbeek. Daar koffie drinken en dan naar Apeldoorn.

Dinsdag 4 mei

De laatste etappe. Het is gelukkig de hele dag droog, maar het blijft koud. Volgens Tomtom is de snelste route naar Oosterbeek via Brussel, Antwerpen, Breda, Den Bosch en Nijmegen. Dat geloven we maar. Rond drie uur zitten we aan de koffie. We hebben er zo'n 7000 kilometer opzitten, 14 campings en 12 camperplaatsen gehad, en 400 foto's gemaakt. Na elke terugkomst hetzelfde gevoel; eigenlijk zonde om de boel uit te pakken. We zouden zo weer weg willen.