Herfst 2015: Portugal

Zondag 27 en maandag 28 september

Zo, de zomer is voorbij, een aantal kinderverjaardagen ook en de oppasbeurten zitten er op. We gaan naar Portugal! Een enkele reis keer dit keer wat de camper betreft. Die stallen we op 19 november op een camperplaats. We komen dan zelf met het vliegtuig terug. Maar daarover later meer. We moeten eerst Belgie, Frankrijk en Spanje door. Belgie is zo gepiept. Via de Ardennen stoppen we zo'n veertig kilometer voorbij de Belgisch- Franse grens in de plaats Dun sur Meuse. Een mooie camperplaats aan de Maas, van alle gemakken voorzien (€ 7,00). Veel zon en wind: prima weer om te wandelen. Na een koude nacht volgt er een zonnige maandag. Als we driehondervijftig kilometer gereden hebben stoppen we ergens in de buurt van Bourges. Het dorp heet Barlieu, de camperplek ligt bij een recreatiepark met speel- en visvijvers. We staan er met drie campers, het kost € 3,50 en dat wordt laat in de avond opgehaald.

    

Dinsdag 29 en woensdag 30 september

Om negen uur zijn we weer op pad. Vandaag een snelle route met een groot stuk (tolvrije) autobaan van Vierzon naar Limoges. Vervolgens rijden we via Perigieux tot vlakbij Bergerac, aan de rand van de Dordogne. We staan in het dorp Lambras, waar we al eerder op de mooie camperplek hebben gestaan (gratis). Om vier uur gaan we aan de wandel, een route van zeven kilometer om Lembras heen. Ook hier is de herfst begonnen: de bossen liggen vol met eikels, tamme kastanjes en walnoten. Op woensdag rijden we de laatste grote route door Frankrijk. Acht kilometer voor de Spaanse grens ligt de plaats Saint Jean Pied de Port. Erg oud, hoog in de Pyreneen, Baskisch en een belangrijke overnachtingsplaats op één van de vele routes naar Santaigo de Compostella. En ook een belangrijke overnachtingsplaats voor campers. Bij het sportcomplex staan er zo'n veertig: kosten € 5,50 inclusief water en stroom. De plaats is gezellig druk. Veel wandelaars op zoek naar een overnachtingsplaats en ook veel kijkers. En heel veel souvenierswinkeltjes, met wandelstokken, baretten, hammen en wat niet al. En het weer is prachtig, om elf uur 's avonds is het nog eenentwintig graden.

    

Donderdag 1 en vrijdag 2 oktober 

Op weg naar Spanje dus en dwars door de Pyreneen. Een prachtige route van zestig kilometer klimmen, dalen en weer klimmen met mooie vergezichten. Via Pamplona, Logrono en Burgos stoppen we, zoals bijna elke reis naar het zuiden, in Palencia. We staan er weer op de gratis camperplaats vlakbij het centrum. We gaan weer wandelen in "ons" park en 's avonds gaan we nog even het drukke centrum in. Op vrijdag reizen we in een bijna rechte lijn naar beneden. Een mooie, gratis, autobaan, maar helaas nogal eentonig. We zijn al vroeg op de volgende plaats van bestemming: Caceres. Al redelijk zuidelijk en op de hoogte van Lissabon en Madrid gelegen. We staan op de camping waar elke plek voorzien is  van een eigen toilet/douche gebouwtje. We kunnen wassen, douchen en internetten. Kosten: € 16,00 (Acsi camping).

    

Zaterdag 3 en zondag 4 oktober

Vandaag weer een lang stuk autobaan, recht naar beneden. En opnieuw een snelle, maar wat saaie weg. Bij de plaats Zafra besluiten we om een stuk binnendoor te nemen. Moeten we eerst door Zafra heen: en laat daar nu uitgerekend vandaag een of ander evenement plaats vinden. De hele plaats staat vol met auto's, sommigen al geparkeerd maar een groot deel nog op zoek naar een parkeerplaats. Het duurt lang voordat we erdoor gesukkeld zijn. En van het evenement hebben we niets meegekregen. Het vervolg van de route is "landschappelijk fraai", mar gaat dus veel minder snel. Rond drie uur zijn we in Portugal, waar we naar de camperplek in Manta Rota gaan. Onderweg dachten we nog dat het meeviel met het aantal campers. Maar in Manta Rota staat het weer erg vol. Waaronder ook al veel campers die zich zeer uitgebreid aan het installeren zijn om hier tot het volgend voorjaar te overwinteren. Voor het eerst deze reis zien we de zon maar weinig. Veel sluierbewolking en een beetje benauwd zelfs. Datzelfde geldt voor de zondag: wel goed weer om te fietsen overigens. We zijn naar Monte Gordo en Villa Real geweest. Veel dagjesmensen op zondag en daardoor gezellig druk.

  

Maandag 5 en dinsdag 6 oktober

In de nacht van zondag op maandag gaat het hard regenen. En dat duurt tot ver in de ochtend. We doen wat boodschappen, lopen een eind langs de zee en gaan koffie drinken in Tavira (met de camper). Tot slot, onder een bleek zonnetje, gaan we zwemmen in de zee. De temperatuur is prima, maar door de woeste golven komt er van zwemmen niet veel terecht. Op dinsdagmorgen verlaten we Manta Rota. Eerst terug naar Villa Real, waar we een gasfles laten vullen (€ 12,50) en bij de Lidl wat boodschappen doen. Terug bij het dorp Altura zetten we de camper op de camperplaats en gaan naar het strand. Na een paar uur pakken we alles weer in en rijden honderd kilometer naar het westen, naar de camperplaats "Camperstop Messines". Daar stallen we de camper in november en dat willen we nu definitief afspreken. De camperplaats ligt in het binnenland: het is er erg warm en stil. We staan er nu met drie andere Nederlandse campers.

  

Woensdag 7 tot en met vrijdag 9 oktober

Na een rustige nacht tutten we wat in en rond de camper. Rommelen met de internetverbindingen en kletsen wat met de andere Nederlanders. Na de middag proberen we een wandelroute uit te lopen. Dat gaat niet helemaal goed. We lopen een uur lang heuvel op en heuvel af. Na de zoveelste steile wand, in een volsterkt niemandsland, geven we de moed op en gaan terug. Terug bij de camper gaan we aan de borrel. Op donderdag gaan we eerst op de fiets naar de plaats Sao Bartholomeu de Messines, zeven kilometer verder. Een aardige plaats met minstens drie supermarkten, drie banken en drie Chinese winkels. Na een rondgang door het dorp komen we bij op een terras, onder een stralende zon. In de middag proberen we weer een wandelroute te lopen, na eerst een app op de telefoon gezet te hebben. Dat kostte nogal wat moeite, zoals ook het lopen van de route. De eerste kroeg halen we nog, maar daarna is de app en/of de telefoon helemaal de weg kwijt. Wij ook en gaan dus maar terug. Morgen een nieuwe poging. Vandaag, vrijdag dus, een nieuwe poging een wandelroute te vinden. En, net als gisteren, gaat dat goed tot een kroeg. We willen er koffie drinken, maar zelfs dat gaat niet goed. We krijgen samen één kopje koffie met melk. Als Wim er maar een pilsje bij gaat halen, krijgt hij er nog een kopje koffie met melk bij. Over het vervolg van de route zullen we het kort houden: veel zon, erg warm en weer de verkeerde kant opgelopen.

     

Zaterdag 10 en zondag 11 oktober

Een sombere dag met veel regen en dus veel binnen zitten. Tegen de middag is het wel anderhalf uur droog en kunnen we even de benen strekken met een wandeling. En verder: lezen, breien, puzzelen en voetbal en darten kijken. Op zondag is het tot in de avond droog en zien we regelmatig de zon. We gaan uit eten vandaag. Met twee andere Nederlandse stellen zijn we om één uur bij restaurant "O Caixeiro". Er is voor ons gereserveerd en dat is maar goed ook. Binnen de kortste keren zijn alle tafels in het restaurant bezet. Eten op zondag gebeurt hier tussen één en vier uur in de middag. Met de hele familie en zeer uitgebreid. We hebben de keuze uit geit en wild zwijn. Wij gaan voor het laatste: rijkelijk voorzien van onder andere tamme kastanjes. Het vlees is wat droog, dus we hebben er flink wat wijn bij nodig. Al met al erg gezellig en een middagvullend programma. De avond brengen we in gepaste rust door.

  

Maandag 12 tot en met donderdag 15 oktober

We gaan weer naar de kust, richting Albufeira. Nemen afscheid van Andre en de andere Nederlanders: over een paar weken komen we hier terug om de camper te stallen. In Albufeira doen we eerst wat boodschappen bij de Lidl. Erg groot daar en nog heel veel toeristen. Vervolgens rijden we door de plaats langs de kust en langs grote hotels, resorts en vakantiecomplexen. Tot we in Falesia uitkomen, waar we met wat moeite nog een aardige plek vinden op de camperplaats. Ook hier is het nog druk. Nog veel "najaarsreizigers" en de eerste overwinteraars druppelen ook binnen. In de middag maken we een wandeling langs de prachtige kust. Dat bij zo'n vijfentwintig graden en een zon die zich af en toe verstopt achter stapelwolken. We willen nog even wat drinken bij de Nederlandse bar hier in de buurt. Daar zijn we in april ook geweest en was toen net geopend. Helaas, de boel is alweer gesloten: hebben het kennelijk niet gered. Op woensdag gaan we eerst op de fiets naar de beroemde markt in Quarteira, waar we al vaker geweest zijn. Erg groot en gezellig druk. Jammer genoeg heel veel van hetzelfde: tassen, kleding en soeuvenirspulletjes. De middag is gereserveerd voor het strand. En wij zijn niet de enigen: veel Engelsen en Duitsers. Kennelijk zijn de eerste herfstvakanties begonnen. Op donderdag wandelen we over het strand naar een volgend dorp: Olhos de Aqua. Met af en toe een flinke klauterpartij over de rotsen. Olhos is erg Engels georienteerd. Op een terras kijken we met verbazing naar mensen de een "Engels Ontbijt" weg zitten te werken. En misschien is de Engelse thee erg lekker, de koffie de we voorgeschoteld krijgen smaakt nergens naar. Rond de middag is het zo'n dertig graden: tijd voor het strand en de zee.

  

  

Vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 oktober

Vandaag eerst maar eens een eind gefietst, richting Albufeira. We komen tot het badplaatsje Oura. Ook hier is het nog erg druk met toeristen. In de middag gaan we weer naar het strand: het is minder warm dan de afgelopen dagen. Er zit ander weer aan te komen horen we 's avonds bij het BVN weerbericht, met op zaterdag veel regen. Tijd om even weg te gaan van de kust. Op zaterdagmorgen gaan we naar Silves, een stukje het binnenland in. Er zijn veel toeristen en/of dagjesmensen in Silves. Gaan eerst naar het kasteel hier en daarna met name de beroemde kip-piri-piri eten. Dat laatste gaan wij morgen doen. Op zondag, op wat buien in de nacht na, is het nog steeds droog en gaan we eerst fietsen. Een stuk het achterland in naar een stuwmeer in de rivier "Rio do Ardade". Daar hebben we ooit al eens met de camper gestaan. Het is er nu erg rustig: hier en daar een enkele verdwaalde camper. In de middag gaan we eten: bij een restaurant met de welluidende naam "Marisqueira Casa Velha de Silves". Omdat we met een camper in Portugal zijn, krijgen we een speciale menukaart. Een uitgebreid keuzemenu: drie gangen, inclusief drank, brood en olijven vooraf en tot slot koffie en een borrel. En dat kost € 7,50 p.p. De rest van de zondag brengen we in gepaste rust door. Morgen worden we vast weer vroeg gewekt door een ooievaar. Dat beest zit in een hoge mast vlakbij en kleppert zich een ongeluk. Het is overigens voor het eerst deze reis dat we weer ooievaars zien. En die zijn er nog veel hier.

  

  

Maandag 19, dinsdag 20 en woensdag 21 oktober

Veel buien vandaag, en dat verveelt snel. We gaan eerst op zoek naar de maandelijkse markt hier in Silves. Daar moeten we een eind voor lopen en als we er eenmaal zijn, blijkt er uitgerekend vandaag geen markt te zijn. Wel ontdekken we een gloednieuwe camperplaats. Bijna klaar, maar nog niet in gebruik (bij het kerkhof). We pakken in en gaan rijden: eerst naar de grote parkeerplaats in Portimao. Doen eerst wat boodschappen en daarna langs de camperplaats. De prijzen zijn verhoogd daar, maar er staan er nog steeds veel. We rijden door naar het dorp Alvor, acht kilometer verder. Pal aan zee en met een mooie camperplaats. Maar niet als het geregend heeft. De ondergrond is zand en na een paar regenbuien is het een modderpoel. We eten wat en besluiten terug te gaan naar Silves. Op de gemeente-camperplaats staat niemand, er voor wel: tientallen. Mag officieel niet, maar er kraait geen haan naar. We sluiten netjes aan en slapen heerlijk. Op dinsdag gaan we echt weg uit Silves en gaan naar Portimao. Al snel begint het te regenen en dat duurt tot dik in de middag. Deze camperplek is net een euro duurder geworden en kost nu € 3,50 per dag. Geen stroom hier en wifi moet je kopen. Als het eindelijk weer droog is gaan we aan de wandel. Langs het strand een eind heen en over de winkelboulevard terug. Door het slechte weer is het erg rustig. Sneu voor alle toeristen die hier een weekje herfstvakantie doorbrengen. Op woensdag is alle regen verdwenen en is het weer een stralende dag. 's Ochtends gaan we eerst naar het (oude) centrum van Portimao. En dat is groot met talrijke smalle straatjes. En ontzettend veel leegstand: meer dan de helft van de winkelpandjes staan leeg. Alles bij elkaar een wat rommelig geheel. De middag reserveren we weer voor het strand. We zijn niet de enigen, het weer is er naar.  

  

Donderdag 22, vrijdag 23 en zaterdag 24 oktober

Opnieuw een prachtige dag. We hebben genoeg van het asfalt van Portimao en gaan acht kilometer verder, naar het zand van Alvor. En hoewel de sporen van de regen van de voorgaande dagen nog duidelijk zichtbaar zijn, vinden we een mooie plek midden op het veld. Ook hier is het nog gezellig druk met vooral Engelse toeristen. En bijna alles is nog open en dat is een groot verschil met het vroege voorjaar. Op vrijdag ziet de wereld er weer heel anders uit: zwaar bewolkt, geen zon te bekennen, maar gelukkig wel de hele dag droog. Wandelweer dus en dat doen we dus 's ochtends en 's middags. In de nacht van vrijdag op zaterdag begint het te regenen. En dan kun je maar beter niet op de camperplaats in Alvor staan. De bovenlaag van de bodem is een soort rood-bruine soep geworden. Inpakken en voorzichtig wegrijden dus. We toeren wat rond en bekijken onderweg twee camperplekken. Beiden bevallen ons niet: of te veel campinggedoe of veel te vol. Uiteindelijk belanden we op de camperplaats in Albufeira. En die is ook heel behoorlijk bezet. Na het eten is het droog en gaan we Albufeira in. Opvallend zijn de volle terrassen. Even dachten wij dat dat aan het slechte weer lag. Maar het zijn allemaal Engelse toeristen die op grote schermen voetbal zitten te kijken. Verder is het er een natte boel. En het wordt voor in de avond nog natter als het opnieuw weer flink gaat regenen.

   

Zondag 25 tot en met woensdag 28 oktober

Vier dagen Albufeira met overdag veel zon en in de nachten regen. En daar kunnen we wel mee leven. We hebben Albufeira vooral wandelend verkend. Van de havens tot Oura, via de rotskust. Op woensdag zijn we op de fiets naar het dorp Armacao de Pera geweest. Een route door het natuurgebied "Salgados". In tegenstelling tot het voorjaar nu geen ooievaars en flamingo's. We zijn al vaker in Armacao geweest, maar zo rustig als nu hebben we nog niet eerder meegemaakt. Een enorm verschil met Albufeira. 

   

Donderdag 29 tot en met zondag 1 november

We verlaten Albufeira: we staan inmiddels midden tussen Zweedse campers. Er is ruimte genoeg hier, maar de Zweden willen bij elkaar staan en hebben ons ingesloten. En het zijn nog stugge lui ook: even goedendag zeggen is er niet bij. We rijden langs de kust en stoppen bij Praia de Galé. Daar zetten we de camper op een parkeerplaats pal aan zee. Het is prachtig weer om langs de kust te wandelen en daarna uit te rusten aan het strand. Rond vijf uur pakken we de boel weer in en rijden naar de camperplaats in Alvor, daar waar we vorige week weggeregend zijn. Het is er weer droog en hopelijk blijft dat nog even zo. De vrijdagmorgen is gereserveerd voor de kapper (Wobbie), waarna we door het dorp wandelen en ergens koffie drinken. In de middag maken we weer een strandwandeling. Rechtsaf loop je over een vlak stand van een paar kilometer: dat hebben we vorige week al gedaan. We gaan nu dus linksaf en dan kom je bij wonderlijke rotsformaties met kleine baaien en strandjes. Op zaterdag is er veel regen voorspeld: maar die blijft gelukkig weg. Het is wel een stuk frisser met amper zeventien graden. We gaan fietsen naar Portimao, naar het grote winkelcentrum Aqua. Maar omdat we met het vliegtuig terug gaan in november, kunnen we bijna niets meenemen. Ondanks alle verleidingen kopen we niets. Aan het einde van de middag lopen we nog een route van vijf kilometer bij het strand. In de nacht van zaterdag op zondag begint het dan echt te regenen, en dat gaat door tot diep in de zondagmiddag. We verlaten de modder van Alvor en zoeken een waterbestendige camperplaats. Dat wordt Silves dus, voor de tweede keer deze reis. Daar hebben we stroom, een internetverbinding, douches en houden we droge voeten (behalve onder de douches dan). Aan het einde van de middag gaan we nog even Silves in en komen terecht op een totaal verzopen kermisterrein: een trieste aanblik. Tot slot halen we in de supermarkt maar een gegrilde kip en een fles port. Daar, bij de ingang, wordt de boel al in kerstsfeer gebracht. 

  

  

Maandag 2 november

In de loop van de dag komen we er geleidelijk achter hoeveel schade de regen van de afgelopen vierentwintig uur heeft aangericht. Van andere camperaars horen we dat de camperplaats in Messines is ondergelopen en voor een belangrijk deel is weggespoeld. Via sms berichten horen we dat we op zoek moeten naar een andere stalling van half november tot half januari. Erg triest voor de eigenaren, Andre en Franka, vervelend voor ons. In de middag, ergens in een kroeg, zien we op een tv scherm het Portugese nieuws. Het centrum van Albufeira is helemaal ondergelopen, de ravage is enorm. Bizar dat we daar een paar dagen gelden nog rondgelopen hebben. Hier in Silves valt nog steeds regen, maar van overlast is geen sprake.

  

Dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 november

We verlaten Silves en rijden eerst acht kilometer verder landinwaarts. Daar ligt nog een camperplek van een Nederlander die ook "Park en Fly" aanbiedt (Vacaria). Ook daar schade door het noodweer. Het zand van de toegangsweg is weggespoeld waardoor er een soort rotspad is overgebleven. Met wat moeite nog net bereidbaar. Een wat wonderlijke plek: een camping inclusief camperplaats, met alle voorzieningen, en dat voor vijf euro per nacht. Plus een soort kringloopwinkel. De eigenaar koopt inboedels op en verkoopt deze weer vanuit een grote schuur. De camper zou er gestald kunnen worden, verder vinden wij het geen plek om te blijven. We gaan naar Lagos, naar de camperplek bij het voetbalstadion; kost vijf euro per nacht, de voorzieningen moeten extra betaald worden. Behalve de WiFi, die is gratis. Weinig zon hier in Lagos, maar gelukkig is het wel droog. We zijn ook hier al veel vaker geweest en na een wandeling van drie uur is de conclusie dat er weinig veranderd is. De woensdag begint weer kleddernat. We tutten wat in de camper en gaan rijden: langs oude bekende en nieuwe onbekende plekken. Via Boca do Rio, Fiqueira en Carrapateira gaan we de Monchique op. Boven op de berg is het inmiddels droog, maar ook erg fris. Bovendien is het er erg rustig, er is bijna geen toerist te bekennen. De uitzichten zijn echter prachtig. We rijden door naar de plaats Sao Bartholomeu de Messines, waar we op de gratis camperplek in het dorp gaan staan. Morgen willen we naar de camperplek waar we de camper zouden stallen. Die ligt hier vlakbij en we willen zien hoe het er uitziet na de overstroming. Op donderdagmorgen gaan we dus naar "Camperstop Messines", een paar kilometer verder. Hoe dichter we in de buurt komen hoe groter de sporen van het natuurgeweld. Alle campers zijn er weg en de eigenaar, Andre, is bezig met het inventariseren en repareren van de schade. De twee grootste knelpunten zijn de toegangsbrug en het terrein zelf. Alles heeft meer dan een meter onder water gestaan, waardoor een deel van het terrein opnieuw geegaliseerd en gestabiliseerd moet worden. De betonnen toegangsbrug staat inmiddels weer recht, maar de aansluiting op de weg moet nog definitief gerepareerd worden. Als alles goed gaat kunnen we over veertien dagen de camper er toch stallen: we houden contact met Andre. Omdat het nog steeds zwaar bewolkt is maken we weer een rit door het binnenland. Erg bergachtig, stil en prachtige wegen. En hoewel de bomen hier niet verkleuren zie je, behalve aan het weer, ook aan de paddestoelen dat de herfst hier in volle gang is. We rijden door naar de Spaanse grens en stoppen in Manta Rota, voor de tweede keer deze reis. Het is hier nog steeds druk,met steeds meer overwinteraars. En omdat het vrijdag is komen er ook veel Spanjaarden binnen die hier het weekend doorbrengen. En, niet onbelangrijk, we hebben weer een zonovergoten dag. Tijd om wat te wassen, te wandelen en bij te komen op het strand.

  

  

Zaterdag 7, zondag 8 en maandag 9 november

Drie dagen volop zon in Manta Rota: wandelen, fietsen en op het strand uitrusten. De dagen vliegen voorbij. Morgen, dinsdag, gaan we nog een keer terug naar Lagos. De komende dagen blijft het prachtig weer en we willen daar in de buurt nog een keer fietsen.

  

  

Dinsdag 10 tot en met vrijdag 13 november

We verlaten Manta Rota en gaan eerst naar Vila Real. Er moet weer een gasfles gevuld worden en we moeten boodschappen doen. Daarna moet de camper gewassen worden. We hebben daar zo onderhand een vast adres voor, ergens tussen Cabanas en Tavira. Vervolgens rijden we weer door het achterland van de Algarve naar Lagos. Een mooie route met een lunchpauze in het dorp Alte. Een nog oud Portugees dorp, zonder lelijke hotels en appartementencomplexen. Tegen vijf uur zijn we in Lagos. Tijdens een wandeling scoren we nog een gebraden kip, waarmee de dag er weer opzit. Op woensdag gaan we eerst fietsen: naar de badplaats Luz. Het is al weer even geleden dat we daar geweest zijn. Het is er rustig, met enkel nog wat Engelse toeristen. Terug in Lagos komen we langs een supermarkt met enkel producten uit Nederland. Calvé, Unox, Glorix, noem maar op. Voor de belanghebbenden: vlak bij de Lidl. Terug bij de camper pakken we de boel weer in en gaan rijden. We hebben wat te vieren, dus we gaan uit eten. Via via hebben we het adres gekregen van "Restaurante Solar Do Farela". Ergens in de buurt van het dorp met de prachtige naam Mexilhoeira Grande. Als je het adres niet weet kom je er nooit. Maar er zijn mensen die de weg daar kennen: het is er druk. En de eigenaar spreekt zelfs een beetje Nederlands, en dat maakt het een stuk makkelijker. We gaan voor de cataplanas (vis stoofpot) en black pork (zwart varken). De wijn is zelfbediening en komt uit grote vaten: de hoeveelheid bepaal je ook zelf. Jammer dat we met de camper zijn. Al met al ben je zo een paar uur kwijt. Aan het einde van de middag gaan we weer naar de camperplaats in Alvor: alweer voor de derde keer. De bodem is gelukkig weer droog en dus is het er druk. Op donderdag en vrijdag rommelen we wat rond de camper. Het weer blijft prachtig, dus wandelen en fietsen we veel. Plus de eerste voorbereidingen voor de terugreis volgende week.

   

  

Zaterdag 14 tot en met maandag 16 november

We gaan nog een keer terug naar Falesia. We willen stroom en een goede internetverbinding: er moet nog het e.e.a. geregeld worden voor het vertrek komende donderdag. Op de camperplek in Falesia is het opvallend rustig. Er zijn nog weinig overwinteraars; mogelijk is de prijs voor een lang verblijf hier (€7,50) aan de hoge kant. Ook hier veel schade door het noodweer van veertien dagen geleden. Alle drie de strandtoegangen, via hoge houten trappen en vlonders, zijn beschadigd en verzakt en nog amper te gebruiken. Ook hier is het weer nog prachtig: overdag zo'n vijfentwintig graden. Het enige nadeel is dat om kwart over vijf de zon onder gaat en het om zes uur helemaal donker is. De avonden zijn dus lang. Ook hier wandelen we veel. Soms over mooie wegen, soms is het klauteren over de rotsen. Op maandag, onze laatste dag hier in Falesia, maken we nog een fietstocht door de omgeving. Tot een terras aan het strand in de plaats Quarteira, en daarna terug naar de camperplaats.

  

  

Dinsdag 17 en woensdag 18 november

We gaan op weg naar de laatste stop in Portugal deze reis: Camperstop Messines. Veel schade na de overstroming is hersteld en bijna alle troep is opgeruimd. En alle voorzieningen werken weer. Een klein deel van het terrein moet nog verder geegaliseerd worden. Met wat andere gasten gaat Wim met een grote hark aan de slag. Hij heeft toch niets anders te doen. Bovendien is het best gezellig en het schept een band. En uiteraard geldt dat ook voor de "after-hark-party". Op woensdag gaan we eerst op de fiets naar het dorp Sao Bartholomeu De Messines, zeven kilometer terug. We doen de laatste boodschappen en drinken nog een keer koffie op "ons" vaste terras. Daarna is het opruimen geblazen en de voorraden moeten nagekeken worden. En natuurlijk moet de boel grondig schoongemaakt worden. 

  

Donderdag 19 november

Een beetje een rare dag. Alleen al het idee dat je 's ochtends opstaat in de Algarve en 's avonds naar bed gaat op de Veluwe. Nog in de korte broek stallen we de camper op z'n "overwinterplek" en doen de boel op slot. Om half één, inmiddels in de lange broek, worden we door Andre naar het vliegveld in Faro gebracht en om precies vijf minuten voor drie gaan we met een volle Boeing 737-800 van Ryanair de lucht in. Om zeven uur komen we veilig aan in Eindhoven (het is hier een uur later dan in Portugal). We hebben enkel handbagage en zijn snel bij de uitgang. Daar worden we zeer enthousiast opgewacht door kleindochter Tessel, die met moeder Eelke ons op komen halen. En binnen de kortste keren zitten we in de Sinterklaassfeer. Op negentien januari gaan we terug naar Portugal om daar de camper weer op te pikken en dan door te reizen naar Marokko. En ook over die reis gaan we weer een verslag bijhouden. Wij wensen alle volgers alvast goede feestdagen en een goed begin van 2016!